onsdag, maj 25, 2011

Skramlar till en ny 5#...


Som jag tidigare nämnt i något tidigare inlägg så är jag stolt ägare av ett
flugspö som inte tål vatten, detta har ju då medfört vissa komplikationer
när vi har dragit ut på riktigt fiske. Pappas gamla GFL har fått burit mina
linor men har ju blivit diskussion om vems fiskar det är, vem som får använda
spöt när han glömmer sin 6# hemma och så vidare... Så därför har jag tagit
mig i kragen och åkt ner till vår lokale handlare lånat två spön.

Bägge 9 fot långa, klass 5 och hör till de dyrare spöserierna.
Vår lokala handlare har av tyvärr bara ett märke av spön på denna nivå, i de bästa
av världar önskar man ju givetvis att man fick provkasta alla fina spön där ute i världen med alla möjliga linor, men tyvärr finns inte den möjligheten i Sundsvall. I varje fall, märket är amerikanska Sage, och de två spöna är det omtalade Z-Axis och spö nr.2 är ZXL. Efter att har gjort en kortare provkastning i Sidsjöns vatten har jag en liten favorit, men det stora testet kommer imorgon. Spöna ska synas, provkastas och provdrillas... Detta med 3 olika linor, Teeny G.F presentationlina, Cortland 555 och Rio Gold. Ett längre utlägg om mitt framtidaspö kommer imorgon. Sleep tight!!

tisdag, maj 24, 2011

Sydvästan och störtskurar!

Även om bloggen inte uppdateras betyder inte det att vi inte är ute och fiskar, tyvärr är sanningen den att uruselt fiske igår och idag gör att vi inte har så mycket att skriva om. Kraftig sydvästliga vindar har inte varit bra för fisket så nu väntar vi in nordanvinden. Inte nog med fel vind, det har regnat på oss också. Till och med gubbarna därnere svär åt vädergudarna!!

Det fina i fulvädret är de andra aktiviteterna man kan ägna sig åt, exempelvis att köpa fler fiskegrejer som snart dimpar ner i brevlådan, mestadels linor! Samt att boka finfiske i zon 2. Datumet är den 6/6, kanske lite väl sent men vi hoppas på det bästa !

söndag, maj 22, 2011

Extraordinär C&R

En strålande fin dag har nu gått till enda. Dagen har bestått av en kortare tur till Ljustorpsån med flugspöt för min del, där man försökte komma ihåg allt vad Mattias Drugge lärt en i veckan, och ja visst kasten ser mycket bättre ut, men någon fisk de vart det inte. Men undertiden jag stod där och svinga störs jag av att Barney Stinson sjunger ut "suit up" från telefonen, det är Micke i andra änden som är fiske sugen. Han ska plocka upp mig efter maten för färd mot Indalsälven.

Precis när den grillade öringen lagt sig i magen rullar saaben fram. Det börjar ganska trögt utan några som helst känningar. Men när man som minst anar det smäller det till i Mickes spö, en öring i standard storlek dvs 42-45cm som åter får friheten men på ett lite annorlunda sätt, hur det gick till får endast de inblandade veta. Fisket fortsätter och nästa spögung är det jag som får känna på, en öring i något mindre storlek.
Och så avslutades denna dag, och imorgon väntar nya äventyr vid flygplans avgas och vattenkraftverk.

lördag, maj 21, 2011

Ny potential




Idag blev det som sagt en sväng med våra fäder, fast så mycket fiske blev det egentligen inte. Utan de vart mest en prov tur för att kolla till ett par nya vatten, så de blev ingen fisk som landades om man nu inte ska räkna med mört och abborre som fångst, och de gör vi givetvis inte. Ån som vi besökte såg faktiskt riktigt potentiell ut på sina platser med några finna sel och nackar med en del djuphålor som förhoppningsvis öringen står i. Så det blir självklart ett återbesök dit när dagsländorna börjar visa sig i en lite större mängd än de få som var fram och visade sig idag. De blev även en visit i en tjärn där mört och abborre landades, där vet vi inte säkert om de finns någon ädlare valör av fisk.

fredag, maj 20, 2011

Fjällande Havsöringar !


Under två timmar efter jobbet igår blev det lite havsörings fiske i Indalsälven, där det var väldigt mycket vatten så det var bra fart på älven. Lyckades landa en silverblank öring som ska avnjutas grillad i helgen.

Idag när jag varit och gjort rätt för mig på arbetet har semesterglidaren Micke även kallad Thunder varit i älven och även han lyckades kroka en öring i ungefär samma storlek som den jag fick.

Imorgon har vi planerat in en tur för lite öring- och röding fiske i en liten skogså och den närliggande tjärnen. Under denna tur kommer även våra fäder följa med, så vi får se vilka som lyckas bäst, den äldre generationen eller den yngre. Jag lägger i alla fall mina pengar på den yngre.

Tight Lines!

torsdag, maj 19, 2011

Toppendag med M.Drugge!


Onsdag kväll, störtskurar och hagel blandat med solsken. Torsdagmorgon, solsken och inte ett moln på himlen, det vill säga goväder på kastkursen vi hade bokat med Mattias Drugge. Jag svänger förbi casa de la Haegga och vi sätter kurs mot Klingstagården. 2 1/2 timme teori om hur en fluglina beter sig och hur vi bör göra för att få långa och fina kast. Efter en liten lunch är vi på plats vid Ljungans mörka vatten, och väl där konstateras ganska snart att hur vi bör hantera spö och lina är enklare sagt än gjort. Som god instruktör visar Drugge hur vi skall göra, kort konstaterande - Hur kan något så svårt se så lätt ut ??

Men eftervad dagen lider och goda instruktioner av Mattias börjar kasten bli bättre och bättre. Fina små hjul drar iväg våra linor. Vid slutet av dagen ska jag inte säga att det ser bra ut, men mycket bättre än vid dagens början och det känns som mycket väl investerade slantar. Tack för en bra dag Mattias Drugge!

fredag, maj 06, 2011

Bland räddningspådrag och karnevaler!

Efter en kortare vadringstur iklädd "kondombyxa" och flugspö i ena handen var vi framme vid sjön där vi tänkt försöka lura någon öring eller röding. De första som gjordes var att hälla uppe en kopp kaffe och se om några vak kunde lokaliseras, svaret på de vart negativt till en början i alla fall. Därför lät vi en nymf få förtroendet längst ut på tafsen. Micke knatar iväg en liten bit bortom synhåll för mig, jag provar ett och annat kast på startplatsen. Efter ett par kast ser jag ett vak en bra bit ut i sjön och helt klart utom räckhåll för min kastteknik. En euforisk känsla uppstår över att sett årets första vak, efter ytterliggare några minuter letar sig ytterligare några vak närmare mig och en liten fjädermygg knyts på, utan resultat. Micke kommer tillbaks och den vanliga frasen växlas "fått nå? inga känningar?" och svaret på bägge var nej. Men några vak hade även visat sig för han, men tyvärr även dom utom kasthåll. Vi fortsätter nötta på utan resultat och bestämmer oss för att gå tillbaka till bilen och söka upp en annan tjärn. Väl framme inleder vi med att tända upp en brasa för lite korvgrillning. Under grillningen uppstår en fruktansvär händelse, när jag grillar andra korven och hör ett plask i tjärn och vänder mig om för att kolla och i samma ögonblick faller min korv av från grillpinnen och ner i glöden/elden. Innan jag uppfattat det och påbörja ett räddningsförsöka var det för sent, det enda som hände var att jag brände mig, och korvens liv gick ej att rädda. För övrigt var det bara en fågel som plaskade och ingen gigantisk fisk. Efter den lilla händelsen började vi fiska och i samma veva börjar det regna mer och mer, men vi krigar på. Micke har en känning på en nymf som han inte lyckas kroka eftersom hans tankar var långt bort bland karnevaler i Rio de Janeiro. En rejäl fisk visar sig en stund efter men våra flugor dög tydligen inte för den.

söndag, maj 01, 2011

Bonus

Precis hemkommen från en kortare fisketur i Indalsälven, tanken va att fortsätta nöta kastteknink med tvåhandsspöna. Har blivit 3-4 svängar ner till älven denna vecka för att kunna få till kasten, så man är redo när laxarna börjar inta våra vattensystem. Kasten börjar faktiskt bli bättre och bättre även fast de inte är i närheten av acceptabelt. Men man börjar i alla fall få förståelse för kastets fysik vad som man gör fel och även rätt emellan åt. Och denna dag bjöd även på en bonus, jag lyckas kroka en mindre öring kring kilot så då har man tappat oskulden på tvåhandsspöt, vilket känns mycket bra.

Är bara ca 3 veckor kvar tills vi ska på Mattias Drugges kastkurs i Sundsvall också, som jag längtar otroligt till, så man verkligen kan få en rätsida på sitt kastande.

  © Blogger template 'Photoblog' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP